Printer Friendly Version ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПУПИН И ЦРНА ГОРА , 12. MАРТ 2013. ГОДИНЕ @ 12 March 2013 02:20 PM

 

 Пупин и Црна Гора

Поводом годишњице Пупинове смрти
На отварању говоре:

Александара Нинковић-Ташић
Проф. др Драгољуб Мартиновић
Проф. др Борко Вујичић

Након отварања изложбе биће одржано и предавање под називом:

Духовна и материјална заоставштина
Михајла Идворског Пупина


Изложба ће бити отворена од 12. до 22. марта 2013. године.
Радним данима од 9:00 до 21:00
Суботом од 9:00 до 15:00

Књижара Матице српске, Римски трг 50, Подгорица
Уторак 12. март 2013. године у 19:00 часова

Ништа човека не чини толико срећним као његово поштено  уверење да је учинио све што је могао, улажући у свој рад своје најбоље способности“
Михајло Пупин


Предавање Материјална и духовна заоставштина Михајла Пупина и мала изложба о Михајлу Идворском Пупину Александре Нинковић-Ташић, откривају Пупинове бројне активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења многих  институција и удружења у Америци, његове национално – политичке доприносе, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, књижевни рад, а посебно однос који је Пупин имао са Црном Гором.

Имајући у виду да је велики број његових доброчинстава, легата и многих других значајних доприноса заборављен, да су подаци који се односе на Црну Гору непознати, сусрет и изложба имају за циљ да представе и укажу на драгоцено Пупиново наслеђе чија историјска улога није довољно истакнута.

Михајло Идворски Пупин (Идвор, 27. септембар/9. октобар 1854 — Њујорк, 12. март 1935) био је српски научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи предсjедник Српског народног савеза у Америци. Такође је добио и Пулицерову награду (1924) за аутобиографско дjело „Од пашњака до научењака“ (From immigrant to inventor).

Михајло Пупин је током свог научног и експериметалног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова.

Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

Добродошли!