Printer Friendly Version Гостовање писца Александра Гаталице у Никшићу и Подгорици, 22. марта 2013. године @ 25 March 2013 12:43 PM

 

Александар Гаталица, писац, преводилац са античког грчког и музички критичар – добитник две најзначајније књижевне награде (НИН-ове и награде „Меша Селимовић“) за роман „Велики рат“ гостовао је у Никшићу и Подгорици у организацији Aмбасаде Републике Србије, Матице српске – Друштва чланова из Црне Горе и Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности.

Проф. Александар Јерков учествовао је заједно са Гаталицом у представљању награђеног романа који је доживео веома позитивну критику и који је већ штампан у 7 издања, што показује велику заинтересованост читалачке публике. Проф. Јерков се на предавању у Никшићу осврнуо на „Велики рат“ стављајући га у контекст савремене српске књижевности и означио га као један од оних великих романа који се периодично јављају и представљају сам врх српске књижевности. Поред њега, у Никшићу су говорили и доцент Горан Радоњић, професор на Студијском  програму за српски језик и јужнословенске књижевности, као  и сам аутор. Предавање и разговор о књизи изазвали су изузетну пажњу студената и грађана Никшића о чему сведиочи препуна сала амфитеатра на Филозофском факултету.

Исти актери учествовали су и на књижевној вечери у Подгорици.

Као што се и могло претпоставити добитник НИН-ове награде изазвао је велику пажњу читалачке публике, али је и проф.Јерков својим надахнутим излагањем допринео да књижевно вече остане у лепом памћењу присутнима. Доцент Горан Радоњић, водитељ и  уредник трибине,  и овај пут је својом анализом помогао читаоцима у свестранијем сагледавању књижевног дела. Гостовање Гаталице изазвало је и велику пажњу медија, посебно два најтиражнија штампана дневна листа Дана и Вијести.