Printer Friendly Version Представљање Антологије новијег песништва српског језика Црне Горе "Језерски врх", 1. април 2013. године @ 8 April 2013 11:34 AM

Антологија новијег песништва српског језика Црне Горе „Језерски врх“, приређивача Андрије Радуловића, у издању Књижевног друштва Његош из Никшића и издавачке куће Штампар Макарије из Београда, представљена је у сарадњи са Матицом српском- Друштвом чланова у Црној Гори првог априла о.г. у књижари Матице српске у Подгорици. Пројекат Књижевног друштва Његош чији је резултат и антологија „Језерски врх“ помогли су и Министарство културе и Министарство за дијаспору Републике Србије. Књижевно друштво „Његош“ сваке године организује манифестацију под називом Дани Његошеви која је посвећена великом песнику и која окупља велики број угледних интелектуалаца који се баве не само Његошевим уметничким опусом, него и Његошем као једним од стубова српске културе уопште, а посебно у Црној Гори.

Приређивач антологије, вишеструко награђивани песник млађе генерације Андрија Радуловић, поставио је, као један од кључних критеријума за уврштавање у антологију, да је реч о песницима који пишу на српском језику и још увек тако називају свој језик и који су из Црне Горе или су пореклом из Црне Горе. Тако су у овој антологији, између осталих, заступљени Ранко Јововић, Илија Лакушић, Момир Војводић, Веселин Ракчевић, који живе у Црној Гори, али и Стеван Раичковић, Брана Црнчевић, Новица Тадић, Матија Бећковић, Гојко Божовић који су живели или живе у Србији.

Име „Језерски врх“, антологија је добила по ловћенском врху где је некада била црква у којој је почивао Његош. Приређивач је упоредио значај Његоша за Црну Гору и њен идентитет са Хомеровим значајем за Грчку. Радуловић је у антологији сабрао поезију на прелому 20. и 21. века одабравши песнике три генерације. Поред приређивача о књизи је говорио и Милутин Мићовић, председник Књижевног друштва Његош и уредник издања и књижевница Милица Краљ, уредница трибине „Микрокозма“ у оквиру које је приређена промоција. Милица Краљ је истакла да је ова антологија сведочанство о виталности српског песништва на овим просторима, али и прилог обележавању јубилеја 200. годишњице рођења Петра II Петровића Његоша.