Printer Friendly Version Посета министарке здравља Републике Србије Славице Ђукић Дејановић Црној Гори, 5. април 2013. године @ 8 April 2013 11:57 AM

Министарка здравља Републике Србије, Славица Ђукић Дејановић, боравила је 5. априла 2013. године у званичној радној посети Црној Гори.
Том приликом, разговарала је са М. Радуновићем, министром здравља Црне Горе, К. Храповићем, директором Фонда за здравствено осигурање и М. Мијовићем, директором Клиничког центра.

У разговорима је истакнут значај наставка успешне сарадње два ресора.

Обострано је исказано задовољство континуираном едукацијом и усавршавањем  здравствених радника Црне Горе у Републици Србији. У том смислу, недавно је донета одлука да се одобри 50 захтева за специјализацију црногорских лекара у здравственим установама Србије.

Наглашено је да Споразум о социјалном осигурању (потписан 2006) одлично функционише и омогућује несметано лечење грађана у обе државе. Право по овом основу у 2012. години остварило је преко 5.500 црногорских грађана у здравстевним центрима Србије.

Договорено је да се у наредном периоду комуникација између два министарства настави на оперативном нивоу како би се разменила искуства и конкретизовала поједина питања.

У поподневном делу посете, министарка С. Ђукић Дејановић одржала је предавање на Медицинском факултету у Подгорици у оквиру Симпозијума о деменцији. Предавање је било врло посећено и одлично примљено од стране професора, лекара и студената.

На иницијативу Амбасаде Републике Србије у Подгорици, С. Ђукић Дејановић је посетила и Матицу српску, где се упознала са активностима, издавачком делатношћу и плановима Матице за предстојећи период.