Printer Friendly Version Освештање Саборног храма Христовог васкрсења, 6-7. септембар 2013.године, Подгорица @ 15 October 2013 10:40 AM

У оквиру обележавања 17 векова Миланског едикта, освештан је Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици, чија је изградња трајала две деценије. Светој архијерејској литургији која је уследила после освештања, присуствовали су поглавари православних цркава и црквени великодостојници.
Црквену церемонију освештања водио је патријарх васељенски Вартоломеј у присуству православних патријарха.
У литургији су учествовали московски, јерусалимски и српски патријарх, архиепископи помесних православних цркава, архијереји Српске православне цркве и свештеници.
Српски патријарх Иринеј рекао је да освештање Саборног храма Христовог васкрсења представља велики и славни дан не само за нашу цркву и народ већ и за читаво православље и хришћанство. Oсвештање Саборног храма је круна прославе годишњице Миланског едикта, нагласио је патријарх Иринеј.

Вече уочи освештања Храма, одржана је свечана академија посвећена теми “Слобода вере“. Том приликом,  говорио је митрополит Српске православне цркве у Црној Гори Његово Високопреосвештенство господин  Амфилохије оценивши да градећи Храм Христовог васкрсења, будимо у себи и свим људима веру у непобедивост добра, истине и живота. Овај храм је место братимљења људи и узајамног праштања и представља позив на праштање и помирење у Црној Гори.

Председник Црне Горе Филип Вујановић, уједно и председник Почасног одбора за обележавање 1700 година Миланског едикта, истакао је да свечаности присуствују  осим православаца, и католици, и припадници исламске вере и других вера који показују оно што је суштина Миланског едикта: да је вера велика само ако је у стању  да коегзистира и гарантује мир . На крају свог говора, захвалио се свима који су својим присуством обогатили Црну Гору и учинили је тога дана центром Васељенског православља

Освештењу Храма  присуствовао је црногорски председник Филип Вујановић, потпредседник Владе Црне Горе и шеф дипломатије Игор Лукшић, председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор Републике Србије Зоран Бингулац,  представници других хришћанских цркава и верских заједница, као и и велики број верника и грађана Црне Горе и региона.

 

 

.