Printer Friendly Version Osveštanje Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, 6- 7. septembar 2013.godine, Podgorica @ 15 October 2013 11:12 AM

U okviru obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, osveštan je Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čija je izgradnja trajala dve decenije. Svetoj arhijerejskoj liturgiji koja je usledila posle osveštanja, prisustvovali su poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici.
Crkvenu ceremoniju osveštenja vodio je patrijarh vaseljenski Vartolomej u prisustvu pravoslavnih patrijarha.
U liturgiji su učestvovali moskovski, jerusalimski i srpski patrijarh, arhiepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenici.
Srpski patrijarh Irinej rekao je da osveštanje Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja predstavlja veliki i slavni dan ne samo za našu crkvu i narod već i za čitavo pravoslavlje i hrišćanstvo. Osveštanje Sabornog hrama je kruna proslave godišnjice Milanskog edikta, naglasio je patrijarh Irinej.
Veče uoči osveštanja Hrama, održana je svečana akademija posvećena temi “Sloboda vere“. Tom prilikom,  govorio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori  Amfilohije ocenivši da gradeći hram Hristovog vaskrsenja, budimo u sebi i svim ljudima veru u nepobedivost dobra, istine i života. Ovaj hram je mesto bratimljenja ljudi i uzajamnog praštanja i predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ujedno i predsednik Počasnog odbora za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta, istakao je da svečanosti prisustvuju  osim pravoslavaca, i katolici, i pripadnici islamske vere i drugih vera koji pokazuju ono što je suština Milanskog edikta: da je vera velika samo ako je u stanju  da koegzistira i garantuje mir . Na kraju svog govora, zahvalio se svima koji su svojim prisustvom obogatili Crnu Goru i učinili je toga dana centrom Vaseljenskog pravoslavlja.

Osveštenju je prisustvovao crnogorski predsednik Filip Vujanović, potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, kao i i veliki broj vernika i građana Crne Gore i regiona.