Printer Friendly Version Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, 16. март 2014. године. @ 6 February 2014 10:55 AM

04. фебруар 2014. године - Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије одржаће се 16. мартa 2014. године. Бирачко право имају пунолетни, пословно способни држављани Р.Србије са пребивалиштем у Р.Србији.Да би бирач остварио своје право гласа у иностранству, потребно је да у дипломатско-конзуларном представништву Р.Србије према месту боравишта у иностранству пријави податак да жели да гласа у иностранству.

ЖЕЛИТЕ ДА ГЛАСАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И  УПИСАНИ СТЕ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Држављани Р.Србије који су уписани у Јединствени бирачки списак Р.Србије а имају боравиште у Црној Гори, и желе да гласају у Црној Гори, треба да НАЈКАСНИЈЕ ДО 22. ФЕБРУАРА 2014. године до 24 часа, поднесу захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети у Амбасади Републике Србије у Подгорици, сваким радним даном  од 09:30 до 13:30 часова.

Захтев се подноси на прописаном формулару и уз њега се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе Р.Србије.

ЖЕЛИТЕ ДА ГЛАСАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ АЛИ НИСТЕ УПИСАНИ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Уколико лице које има бирачко право и жели да гласа у иностранству није уписано у Једнинствени бирачки списак, потребно је да Амбасади Републике Србије у Подгорици Р.Србије , НАЈКАСНИЈЕ ДО 22. ФЕБРУАРА 2014. године до 24 часа, поднесе захтев за упис у Јединствени бирачки списак, и истовремено и захтев за упис податка да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


Захтев се може поднети у Амбасади Републике Србије у Подгорици, сваким радним даном  од 09:30 до 13:30 часова.

Захтев се подноси на формулару за упис у Јединствени бирачки списак и на формулару за упис податка да ће гласати у иностранству, и уз њега се прилаже копија важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Р.Србије.

НЕ ЗНАТЕ ДА ЛИ СТЕ УПИСАНИ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Увид у јединствени бирачки списак заинтересована лица могу извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе –  www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана у претраживач „Упит у бирачки списак“ који се налази са десне стране.

 Обрасци се могу преузети са интернет презентације Министарства спољних послова Републике Србије -http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyr.

Више информација можете наћи на интернет презентацијама Републичке изборне комисије http://www.rik.parlament.gov.rs и Министарства правде и државне управе - http://www.mpravde.gov.rs/ .