Printer Friendly Version Информације у погледу достављања помоћи за санације последица поплава у Србији @ 19 May 2014 12:23 PM

Амбасада Републике Србије захваљује свима који желе да упуте помоћ Србији за санацију поплава. Амбасада сугерише свим заинтересованим физичким и правним лицима да хуманитарну помоћ упућују у новцу, јер се потребе за одређеним врстама роба мењају, као и да достава робе захтева одређену процедуру и временски период.

У циљу лакшег прикупљања финансијске помоћи, Амбасада Републике Србије у Подгорици је отворила наменски жиро - рачун у „Комерцијалној банци а.д. Будва“ у Подгорици, на који грађани и правна лица у Црној Гори могу уплаћивати новчану помоћ, без наплате провизије:
Сврха уплате: Донација за поплаве у Републици Србији
Назив корисника: Комерцијална банка а.д. Будва
Број рачуна корисника: 525-1-41
Позив на број: 3100-23292-0070200020950

 

Донације путем  PayPal сервиса могу се уплатити на: floodrelief@gov.rs 

За достављање помоћи у роби, грађани и правна лица првенствено треба да се обрате Црвеном крсту у Подгорици, улица Јована Томашевића бр. 6. телефони : 241 819, 241 819.
Уколико физичка лица и фирме имају могућности сопственог транспорта робе,  треба да контактирају Амбасаду Србије у Подгорици како би добили све информације и одговарајућу потврду за превоз хуманитарне помоћи у Републику Србију. Са потврдом Амбасаде возила која превозе хуманитарну помоћ ослобођена су од плаћања путарина  на ауто-путевима у Србији.
Црвени крст Србије је обавестио да је у овом тренутку најпотребније:
-душеци
-постељина
-кревети на расклапање
-пелене за децу и одрасле
-чарапе
-веш
-дечија одећа
-батеријске лампе
-батерије за батеријске лампе
-средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси,, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте...)
-асепсол ознаке 5П
-гумене чизме

Министарство здравља Републике Србије је обавестило да се не могу прихватити донације од физичких лица у виду лекова и медицинских средстава које грађани лично донесу. Сва правна и физичка лица која желе да донирају лекове, медицинска и друга средства која су регистрована у Републици Србији, могу преко произвођача или велепродаја да изврше донацију централној апотеци Клиничког центра Србије, која даље врши расподелу и дистрибуцију на територији Србије.
У случају донације нерегистрованих лекова увоз донације врши се на основу одобрења Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Детаљне информације о најнеопходнијим лековима и медицинским средствима и начину њихове доставе могу се добити у Министарству здравља Републике Србије на телефоне: +381 11 3614-666 и +381 11 3616-257, као и путем мејл адресе: lekovi@zdravlje.gov.rs