Printer Friendly Version Informacije u pogledu dostavljanja pomoći za sanacije posledica poplava u Srbiji @ 19 May 2014 12:26 PM

Ambasada Republike Srbije zahvaljuje svima koji žele da upute pomoć Srbiji za sanaciju poplava. Ambasada sugeriše svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima da humanitarnu pomoć upućuju u novcu, jer se potrebe za određenim vrstama roba menjaju, kao i da dosatava robe zahteva određenu proceduru i vremenski period.

U cilju lakšeg prikupljanja finansijske pomoći,  Ambasada Republike Srbije u Podgorici je otvorila namenski žiro - račun u „Komercijalnoj banci a.d. Budva“ u Podgorici, na koji građani i pravna lica u Crnoj Gori mogu uplaćivati novčanu pomoć, bez naplate provizije:
Svrha uplate: Donacija za poplave u Republici Srbiji
Naziv korisnika: Komercijalna banka a.d. Budva
Broj računa korisnika: 525-1-41
Poziv na broj: 3100-23292-0070200020950

 

Donacije putem  PayPal servisa mogu se uplatiti na: floodrelief@gov.rs

 Za dostavljanje pomoći u robi, građani i pravna lica prvenstveno treba da se obrate Crvenom krstu u Podgorici, ulica Jovana Tomaševića br. 6. telefoni : 241 819, 241 819.
Ukoliko fizička lica i firme imaju mogućnosti sopstvenog transporta robe,  treba da kontaktiraju Ambasadu Srbije u Podgorici kako bi dobili sve informacije i odgovarajuću potvrdu za prevoz humanitarne pomoći u Republiku Srbiju. Sa potvrdom Ambasade vozila koja prevoze humanitarnu pomoć oslobođena su od plaćanja putarina  na auto-putevima u Srbiji.
Crveni krst Srbije je obavestio da je u ovom trenutku najpotrebnije:
-dušeci
-posteljina
-kreveti na rasklapanje
-pelene za decu i odrasle
-čarape
-veš
-dečija odeća
-baterijske lampe
-baterije za baterijske lampe
-sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi,, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste...)
-asepsol oznake 5P
-gumene čizme

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je obavestilo da se ne mogu prihvatiti donacije od fizičkih lica u vidu lekova i medicinskih sredstava koje građani lično donesu. Sva pravna i fizička lica koja žele da doniraju lekove, medicinska i druga sredstva koja su registrovana u Republici Srbiji, mogu preko proizvođača ili veleprodaja da izvrše donaciju centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, koja dalje vrši raspodelu i distribuciju na teritoriji Srbije.
U slučaju donacije neregistrovanih lekova uvoz donacije vrši se na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Detaljne informacije o najneophodnijim lekovima i medicinskim sredstvima i načinu njihove dostave mogu se dobiti u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije na telefone: +381 11 3614-666 i +381 11 3616-257, kao i putem mejl adrese: lekovi@zdravlje.gov.rs