Printer Friendly Version Ambasador odao počast junacima Mojkovačke bitke @ 10 January 2020 01:04 PM

Njegova ekselencija, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je u ime Republike Srbije, Predsednika, Vlade i Ambasade Republike Srbije položio venac na spomenik junacima Mojkovačke bitke. Sveštenici Budimljansko-nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve su održali pomen svim poginulim junacima i njihovom slavnom komandantu serdaru Janku Vukotiću.
Ambasador Božović je rekao: “da je pobeda Vojske Kraljevine Crne Gore nad daleko brojnijom i bolje opremljenom okupatorskom vojskom Austrougarske na Mojkovacu pobeda nad pobedama. Bitka je ušla u anale svetskog ratovanja i predstavlja jednu od najznačajnijih bitaka u ostvarenju veličanstvenog cilja odbrane odstupnice srpske bratske vojske i vojnih operacija savezničkih snaga u Prvom svetskom ratu’’. Ambasador je istakao da je “bitka na Mojkovcu Termopile Velikog rata, a serdar Janko Vukotić novi Leonida saveznika i kreatora nove moderne Evrope. Mojkovačka pobeda je Hristolika žrtva i podvig. Podvig niko ne može pobediti, kao ni Hrista i duh naroda. Krv Mojkovačkih div junaka i vitezova je večna zaloga i temelj bratsva i prijateljstva Srbije i Crne Gore. Večna im slava i hvala. Neka vecno živi bratsvo i prijateljstvo Srbije i Crne Gore.’’

Ambasador Božović je nakon toga obišao OŠ “Aleksa Bećo Djilas” u Mojkovcu i tom prilikom uručio pakete knjiga za  učenike i školsku biblioteku.