Printer Friendly Version Амбасадор одао почаст јунацима Мојковачке битке @ 10 January 2020 01:44 PM

Његова eкселенција, изванредни и опуномоћени aмбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је у име Републике Србије, Председника, Владе и Амбасаде Републике Србије положио венац на споменик јунацима Мојковачке битке. Свештеници Будимљанско-никшићке епархије Српске православне цркве су одржали помен свим погинулим јунацима и њиховом славном команданту сердару Јанку Вукотићу.
Амбасадор Божовић је рекао: “да је победа Војске Краљевине Црне Горе над далеко бројнијом и боље опремљеном окупаторском војском Аустроугарске на Мојковацу победа над победама. Битка је ушла у анале светског ратовања и представља једну од најзначајнијих битака у остварењу величанственог циља одбране одступнице српске братске војске и војних операција савезничких снага у Првом светском рату’’. Амбасадор је истакао да је “битка на Мојковцу Термопиле Великог рата, а сердар Јанко Вукотић нови Леонида савезника и креатора нове модерне Европе. Мојковачка победа је Христолика жртва и подвиг. Подвиг нико не може победити, као ни Христа и дух народа. Крв Мојковачких див јунака и витезова је вечна залога и темељ братсва и пријатељства Србије и Црне Горе. Вечна им слава и хвала. Нека вечно живи братсво и пријатељство Србије и Црне Горе.’’


Амбасадор Божовић је после обишао ОШ “Алекса Бећо Ђилас” у Мојковцу и том приликом уручио пакете књига за  ученике и школску библиотеку.