Printer Friendly Version Председник Скупштине састао се са амбасадором Србије @ 6 March 2020 03:27 PM

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, примио је данас у наступну посету новоименованог амбасадора Републике Србије у Црној Гори Владимира Божовића.

Председник Брајовић пожелио је амбасадору успешан мандат, изражавајући уверење да ће својим дипломатским ангажманом допринети да се односи две државе доведу на ниво обостраног разумевања и поштовања. Нагласио да је Црна Гора посвећена развоју добросуседских односа са свим државама региона са којима гради сарадњу утемељену на интересима грађана, економској и географској упућености једних на друге. Истакао да је након усвајања Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница било доста неодмерених изјава, али да две државе у даљем процесу европске интеграције кроз сарадњу и међусобно поштовање треба да превазиђу сва неразумевања.  Говорећи о политици проширења, председник Брајовић је навео да у спољно-политичком контексту приступ Европској унији представља приоритет Црне Горе и да ће наставити да пружа Србији пуну подршку на том путу.

Током разговора, председник Брајовић је  изразио задовољство одличном парламентарном сарадњом која доприноси даљем грађењу односа две државе.

Амбасадор Божовић је председнику Брајовићу пренио поздраве званичника Републике Србије, пре свега председнице Народне Скупштине Маје Гојковић. За званичну посету председника Брајовића Београду 2017. године рекао да је била једна од најуспешнијих посјета председника парламената. Упознао да ће се током свог мандата посветити  унапрјеђењу политичких, економских, привредних и културних односа две државе. Уз осврт на усвајање Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, амбасадор Божовић истакао да верује да ће се дијалогом доћи до резултата и излаза из ове ситуације, оцјењујући да постоји простор да се разлике превазиђу.

„Република Србија се не меша, нити ће се мeшати у унутрашње ствари Црне Горе, коју сматра најближом државом са којом жели најбоље могуће односе, засноване на међусобном поштовању. Црна Гора је суверена, самостална и држава која уређује и води своју спољну и унутрашњу политику и то Република Србија уважава и поштује“, закључио је амбасадор Божовић.