Printer Friendly Version Predsednik Skupštine sastao se sa ambasadorom Srbije @ 6 March 2020 03:44 PM

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, primio je danas u nastupnu posetu novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Predsednik Brajović poželio je ambasadoru uspešan mandat, izražavajući uverenje da će svojim diplomatskim angažmanom doprineti da se odnosi dve države dovedu na nivo obostranog razumevanja i poštovanja. Naglasio da je Crna Gora posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa svim državama regiona sa kojima gradi saradnju utemeljenu na interesima građana, ekonomskoj i geografskoj upućenosti jednih na druge. Istakao da je nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju verskih zajednica bilo dosta neodmerenih izjava, ali da dve države u daljem procesu evropske integracije kroz saradnju i međusobno poštovanje treba da prevaziđu sva nerazumevanja.  Govoreći o politici proširenja, predsednik Brajović je naveo da u spoljno-političkom kontekstu pristup Evropskoj uniji predstavlja prioritet Crne Gore i da će nastaviti da pruža Srbiji punu podršku na tom putu.

Tokom razgovora, predsednik Brajović je  izrazio zadovoljstvo odličnom parlamentarnom saradnjom koja doprinosi daljem građenju odnosa dve države.

Ambasador Božović je predsedniku Brajoviću prenio pozdrave zvaničnika Republike Srbije, pre svega predsednice Narodne Skupštine Maje Gojković. Za zvaničnu posetu predsednika Brajovića Beogradu 2017. godine rekao da je bila jedna od najuspešnijih poseta predsednika parlamenata. Upoznao da će se tokom svog mandata posvetiti  unaprjeđenju političkih, ekonomskih, privrednih i kulturnih odnosa dve države. Uz osvrt na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, ambasador Božović istakao da veruje da će se dijalogom doći do rezultata i izlaza iz ove situacije, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu.

„Republika Srbija se ne meša, niti će se mešati u unutrašnje stvari Crne Gore, koju smatra najbližom državom sa kojom želi najbolje moguće odnose, zasnovane na međusobnom poštovanju. Crna Gora je suverena, samostalna i država koja uređuje i vodi svoju spoljnu i unutrašnju politiku i to Republika Srbija uvažava i poštuje“, zaključio je ambasador Božović.