Printer Friendly Version AMBASADA RS U CRNOJ GORI IZDAJE HITNO I VAŽNO UPOZORENJE SVIM DRŽAVLJANIMA RS SRBIJE KOJI SE NALAZE NA TERITORIJI CRNE GORE. @ 12 March 2020 04:35 PM

Vlada RS. Srbije proglasila bolest  COVID-19 zaraznom bolešću i preduzima sve mere radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, kao i zaštite stanovništva. Sa tim u vezi upućena je preporuka državljanima R.Srbije  na sajtu MSP:

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularne-vesti/124-2013-12-02-15-07-40/22381-2020-03-12-12-48-01?lang=lat
Radi daljeg  informisanja  o merama koje se preduzimaju pratiti sledeće sajtove:

Takodje vas upoznajemo sa merama zemlje prijema Crne Gore:

,,Dana 10. marta 2020. godine, Ministarstvo zdravlja Crne Gore donjelo »Naredbu o sprovođenju mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim koronavirusom« kojom, na osnovu clana 56 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave ("Službeni list Cme Gore", br.87/18 i 2719). u vezi sa članom 55 stav 1 tač.1 , 3, 4 i 9 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni list Crne Gore", broj 12M8). u vezi sa članorn 8 stav 1 tačka 9 Zakona o strancima ("Službeni list Cme Gore", br.12/ 18 i 3/ 19) na predlog Instituta za javno zdravlje Cme Gore i Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti. Ministarstvo zdravlja donosi već pomenutu Naredbu. Ovom Naredbom, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni list Cme Gore", broj 12/18), radi spriječavanja unošenja zarazne bolesti u Crnu Goru, suzbijanja i prenošenja u druge zemlje, privremeno se zabranjuje:

I) Putovanje iz Crne Gore u najpogođenija područja i države, u kojima vlada epidemija zarazne bolesti, izazvana novim koronavirusom. i to:

1) Italiju;
2) Španiju,
3) Južnu Koreju;
4) Iran; i
5) Kinu -pokrajna Hubei.

Lista zemalja u kojima je privremeno zabranjeno putovanje iz Crne Gore nije konačna i mijenjaće se u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

II) Zabranjuje se stranim državljanima ulazak u Crnu Goru, koji dolaze iz zemalja u kojima vlada epidemija zarazne bolesti izazvana novim koronavirusom, iz:
1) Italije;
2) Španije;
3) Južne Koreje;
4) Irana; i
5) Kine- pokrajna Hubei.

III)Zabrana ulaska stranim državljanima u Cmu Goru iz stava 1 je privremena, dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u zemlju.
Lista zemalja iz kojih je privremeno zabranjen ulazak u Cmu Goru nije konačna i mijenjaće se u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.
Svim diplomatsko konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori.
Državljani Cme Gore koji su se zadesili u tranzitu i povratnici su iz zemalja Italije. Španije, Južne Koreje, Irana, Kine - pokrajna Hubei stavljaju se u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenjem prava kretanja. koji podrazumijeva smještaj u porodičnom objektu uz praćenje Izdravstvenog stanja od strane nadležne epidemiološke službe u trajanju od 14 dana.

Praćenje zdravstvenog stanja. vršiće se od strane nadležne epidemiološke službe i nad svim članovima domaćinstva.
Nepoštovanje ove mjere podliježe zakonskoj odgovonosti.

IV) Zabranjuje se organizovanje svih đačkih i učeničkih ekskurzija, izleta, edukativnih skupova i sl. u inostranstvu, radi sprječavanja infekcije novim koronavirusom i sprječavanja unošenja zarazne bolesti u Crnu Goru i prenošenja u druge zemlje.
Zabrana iz stava 1 je privremenog karaktera, dok traje opasnost od infekcije novim koronavirusom.

V) Zabranjuje seodržavanje sportskih manifestacija sa prisustvom publike. Sportski dogadaji, nacionalni i međunarodni održavaju se bez prisustva publike. Dolazak sportskih timova iz najpogođenijih područja novim koronavirusom odlaže se do daljnjeg.

VI) Pooštrena granična kontrola vršiće se nad putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz država koje imaju registrovane slučajeve, a bez široko uspostavljene lokalne transmisije COVID-19.

VII) Naredba će se primjenjivati najduže dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom u zemlju, odnosno od širenja zarazne bolesti zbog koje su mjere uvedene. o čemu će biti donijeta odgovarajuća odluka. na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

VIII) Naredba se dostavlja: Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Aerodromimima Crne Gore, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Ministarstvu odbrane. Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu vanjskih poslova, Ambasadi: Republike Italije. Španije. Južne Koreje, Irana, Kine.

IX) 0 sprovođenju ove Naredbe staraće se: Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva , Ministarstvo unutrašnjih poslova Uprava policije, Ministarstvo odbrane, Uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo vanjskih poslova.

X) Naredba se primjenjuje danom donošenja.“