Printer Friendly Version АМБАСАДА РС У ЦРНОЈ ГОРИ ИЗДАЈЕ ХИТНО И ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СВИМ ДРЖАВЉАНИМА РС СРБИЈЕ КОЈИ СЕ НАЛАЗЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ. @ 12 March 2020 05:08 PM

Влада РС Србије  је прогласила болест  COVID-19 заразном болешћу и предузима све мере ради спречавања ширења и сузбијања болести, као и заштите становништва. Са тим у вези  упућена је препорука држављанима Р.Србије  на сајту МСП:

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularne-vesti/124-2013-12-02-15-07-40/22381-2020-03-12-12-48-01?lang=lat

Ради информисања  о мерама које се предузимају пратити следеће сајтове:

 

Такође вас упознајемо са мерама земље пријема Црне Горе:

,,Дана 10. марта 2020. године, Министарство здравља Црне Горе доњело »Наредбу о спровођењу мјера за спрјечавање инфекције изазване новим коронавирусом« којом, на основу цлана 56 Уредбе о организацији и начину рада државне управе ("Службени лист Црне Горе", бр.87/18 и 2719). у вези са чланом 55 став 1 тач.1 , 3, 4 и 9 Закона о заштити становништва од заразних болести ("Службени лист Црне Горе", број 12М8). у вези са чланoм 8 став 1 тачка 9 Закона о странцима ("Службени лист Цpне Горе", бр.12/ 18 и 3/ 19) на предлог Института за јавно здравље Црне Горе и Националног кординационог тијела за заразне болести. Министарство здравља доноси већ поменуту Наредбу. Овом Наредбом, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести ("Службени лист Црне Горе", број 12/18), ради спријечавања уношења заразне болести у Црну Гору, сузбијања и преношења у друге земље, привремено се забрањује:

I) Путовање из Црне Горе у најпогођенија подручја и државе, у којима влада епидемија заразне болести, изазвана новим коронавирусом и то:

1) Италију;
2) Шпанију,
3) Јужну Кореју;
4) Иран; и
5) Кину -покрајна Хубеи.

Листа земаља у којима је привремено забрањено путовање из Црне Горе није коначна и мијењаће се у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.

II) Забрањује се страним држављанима улазак у Црну Гору, који долазе из земаља у којима влада епидемија заразне болести изазвана новим коронавирусом, из:
1) Италије;
2) Шпаније;
3) Јужне Кореје;
4) Ирана; и
5) Кине- покрајна Хубеи.

Забрана уласка страним држављанима у Црну Гору из става 1 је привремена, док постоји опасност од уношења заразне болести у земљу.
Листа земаља из којих је привремено забрањен улазак у Црну Гору није коначна и мијењаће се у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.
Свим дипломатско конзуларним представништвима и међународним организацијама у Црној Гори.
III) Држављани Црне Горе. који су се задесили у транзиту и повратници су из земаља Италије. Шпаније, Јужне Кореје, Ирана, Кине - покрајна Хубеи стављају се у кућну изолацију под активним назором и ограничењем права кретања. који подразумијева смјештај у породичном објекту уз праћење здравственог стања од стране надлежне епидемиолошке службе у трајању од 14 дана.

Праћење здравственог стања,вршиће се од стране надлежне епидемиолошке службе и над свим члановима домаћинства.
Непоштовање ове мјере подлијеже законској одговоности.

IV) Забрањује се организовање свих ђачких и ученичких екскурзија, излета, едукативних скупова и сл. у иностранству, ради спрјечавања инфекције новим коронавирусом и спрјечавања уношења заразне болести у Црну Гору и преношења у друге земље.
Забрана из става 1 је привременог карактера, док траје опасност од инфекције новим коронавирусом.

V) Забрањује се одржавање спортских манифестација са присуством публике. Спортски догађаји, национални и међународни одржавају се без присуства публике. Долазак спортских тимова из најпогођенијих подручја новим коронавирусом одлаже се до даљег.

VI) Поoштрена гранична контрола вршиће се над путницима у међународном саобраћају који долазе из држава које имају регистроване случајеве, а без широко успостављене локалне трансмисије COVID-19.

VII) Наредба ће се примјењивати најдуже док постоји опасност од уношења заразне болести изазване новим коронавирусом у земљу, односно од ширења заразне болести због које су мјере уведене. о чему ће бити донијета одговарајућа одлука. на предлог Института за јавно здравље Црне Горе.

VIII) Наредба се доставља: Министарству саобраћаја и поморства, Аеродромима Црне Горе, Агенцији за цивилно ваздухопловство, Министарству одрживог развоја и туризма, Министарству унутрашњих послова, Управи полиције, Министарству одбране. Управи за инспекцијске послове, Министарству просвјете, Министарству вањских послова, Амбасади: Републике Италије, Шпаније. Јужне Кореје, Ирана, Кине.

IX) 0 спровођењу ове Наредбе стараће се: Министарство здравља, Институт за јавно здравље Црне Горе, Министарство саобраћаја и поморства , Министарство унутрашњих послова Управа полиције, Министарство одбране, Управа за инспекцијске послове, Министарство просвјете, Министарство вањских послова.

X) Наредба се примјењује даном доношења.“