Printer Friendly Version Инструкције Управе царина ЦГ поводом актуелне ситуације изазване ЦОВИД-19 @ 18 March 2020 05:32 PM

,,Инструкција за спровођење наредбе за предузимање привремених мера за спречавање, уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог корона вируса од 13. и 15. 03.2020. године и препорука Министарства здравља
1. Организација рада на граничним прелазима: Добраково, Дебели Бријег, Божај и Илино Брдо
1.1.    Ради обезбјеђења примарног циља заштите здравља лица која учествују у међународном промету роба, редовног снабдијевања тржишта и несметаног протока пошиљки хране и хране за животиње, као и средстава за хигијену, средстава за дезинфекцију и личне заштитне опреме, успоставља се привремени режим спровођења прописаних увозних царинских и инспекцијских поступака за стављање у слободан промет на граничним прелазима.
1.2.    Поступак за стављање у слободан промет роба из тачке 1.1 ове инструкције спроводи се на сљедећим граничним царинским испоставама односно граничним инспекцијским мјестима: Добраково, Дебели Бријег, Божај и Илино Брдо ако су испуњени прописани услови у складу са законом и анализом ризика.
1.3.    Поред ветеринарских и фитосанитарних инспектора на граничним прелазима, преглед пошиљки хране и хране за животиње из увоза врше и инспектори за храну, а преглед средстава за хигијену, средстава за дезинфекцију и личне заштитне опреме, санитарни инспектори.
1.4.    Лица одговорна за пошиљке хране која подлијеже прегледу инспектора за храну, као и за пошиљке средстава за хигијену, средстава за дезинфекцију и личне заштитне опреме који подлијежу прегледу санитарних инспектора, подносе захтјев за преглед на граничним прелазима у просторијама Управе царина на наведеним граничним прелазима гђе су обезбијеђени услови за рад санитарних инспектора и инспектора за храну.
1.5.    Лица одговорна за пошиљку (шпедитери) подносе захтјев са документацијом првенстевно маилом или факсом, а ако није могуће, преко шалтера или сандучета за пошту на граничним прелазу.
1.6.    Царински службеници, санитарни инспектори, инспектори за храну дужни су да контакте са странкама сведу на најмању могућу мјеру: документа примати и издавати преко шалтера или сандучета за пошту, путем маила или факса, гђе год је то могуће уз поштовање свих препорука Министарства здравља и Института за јавно здравље.
1.7.    При вршењу прегледа докумантације, идентификацијског и физичког прегледа пошиљки инспектори су дужни да користе заштитну опрему.
1.8.    Управа полиције – гранична полиција ће пружити асистенцију како би превозна средства са робом из тачке 1.1 ове инструкције имале приоритет у спровођењу царинских процедура.
1.9.    На граничним прелазима из тачке 1.2, за робе из тачке 1.1, обезбједиће се увозно царињење сваког дана у времену од 7 до 22х, а прегледи инспектора у складу са најавама пошиљки.
1.10.  Ова инструкција је привременог карактера, ступа на снагу од 18.03.2020.године и остаје на снази до опозива.

Отворена линија Управе царина поводом актуелне ситуације изазване ЦОВИД-19
Поводом актуелне ситуације изазване коронавирусом ЦОВИД-19, Управа царина је предузела одређене мјере како би се проблеми и питања из њене надлежности рјешавали у најкраћем временском року.
Управа царина је у сталном контакту са представницима Владе Црне Горе и надлежним министарствима и институцијама, како би обезбиједила ажурне информације које могу бити од утицаја на поступање на граничним прелазима и на спољнотрговински промет роба.
Успостављен је модел свакодневне комуникације са граничним царинским испоставама које о свим дешавањима извјештавају Управу царина, како би се превазишли евентуални проблеми и недоумице у поступањима, а све у циљу смањења негативног утицаја корона вируса на пословање привредног сектора.
За питања привреде о свим кључним проблемима и најновијим дешавањима и препорукама, омогућено је коришћење контакта дежурног Оперативног центра Управе царина, који је доступан на броју 0800 81333 (телефон ОТВОРЕНЕ ЦАРИНСКЕ ЛИНИЈЕ), у временском периоду од 07-22x"