Printer Friendly Version Посета амбасадора Републике Србије СНП-у @ 15 April 2020 04:11 PM

У прилогу се налази саопшење СНП-а  о данашњој посети  Њ.Е изванредног и опуномоћеног амбасадора   Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића.

,,Данас је у сједишту Социјалистичке народне партије Црне Горе уприличен састанак предсједника и потпредсједника СНП ЦГ Владимира Јоковића и Драгана Ивановића са амбасадором Републике Србије у Црној Гори Владимиром Божовићем.
Амбасадор Божовић је нагласио значај сусрета са представницима СНП ЦГ, као партије која је играла и играће велику улогу у политичком животу Црне Горе. Прва тема о којој су саговорници размијенили мишљења била је ситуација у Црној Гори изазвана ширењем вируса корона и мјере које у том смислу спроводи Национално координационо тијело за заразне болести.
Саговорници су се критички осврнули на недељно задржавање митрополита Амфилохија у Центру безбједности Подгорица, истичући да он ужива огроман углед не само у Црној Гори и Србији, већ у цијелом православном свијету, те да нису предузете све мјере заштите према њему. То је нарочито важно зато што митрополит Амфилохије има преко 82 године и спада у високо ризичну групу потенцијално обељелих од вируса.
Саговорници су поздравили позив Митрополије црногорско-приморске грађанима да Васкрс прославе у својим домовима и да се на тај начин испоштују мјере НКТ-а. У том смислу, амбасадор Божовић је позвао држављане Србије у Црној Гори да се придржавају одлуке Митрополије и тако покажу одговоран однос према ситуацији у којој се налазимо.
Божовић је исказао спремност Амбасаде Србије и Владе Србије за сарадњу са Социјалистичком народном партијом Црне Горе, као и вољу да се размотре све иницијативе, идеје и предлози који ће ићи у правцу побољшања односа између Црне Горе и Србије.
Предсједник СНП ЦГ Владимир Јоковић позвао је чланове Социјалистичке народне партије да испоштују све препоруке НКТ-а како бисмо што прије изашли као побједници из борбе са пошасти која је паралисала цијели свијет.
Апострофирао је незавидан положај у којем се налази Митрополија црногорско-приморска. Јоковић је указао да је Митрополија, иако се придржава свих мјера и препорука НКТ-а од почетка ванредне ситуације, ових дана предмет напада бројних функционера власти.
Односи између двије братске државе, Црне Горе и Србије, морају бити на знатно вишем нивоу него што су тренутно. Економска сарадња је добра, али и ту постоји простор за побољшање, а владе двију држава треба у континуитету да раде на томе.
Припадници српског народа већ годинама су дискриминисани од стране актуелне власти, нарочито у погледу запошљавања. У том смислу, проценат Срба запослених у јавној управи у односу на укупан број оних који си се изјаснили као Срби на последњем попису, је миноран.
Предсједник Јоковић је овом приликом честитао предстојећи Васкрс свим вјерницима православне вјероисповијести у Црној Гори."