Printer Friendly Version Saopštenje @ 6 May 2020 01:12 PM

NJ.E izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije u Crnoj Gori dr  Vladimir Božović danas je prvi put  zvanično  radno posetio  Opštinu  Nikšić.

U  nastavku možete videti   Saopštenje za javnost Opštine  Nikšić:

 

S A O P Š T E NJ E

,,Danas je u radnoj posjeti Opštini Nikšić boravio Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori  dr Vladimir Božović, koji se sastao sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, a sastanku je prisustvovao i privrednik Ranko Jovović, inače zamjenik predsjednika Srpsko-crnogorskog-poslovnog- kluba.
Nj.E ambasador dr  Vladimir  Božović je istakao  da je Srbija  spremna da podrži  svaki napor   Opštine Nikšić    u cilju  ekonomskog  i kulturnog razvoja obje zemlje.
,, Grad Nikšić je drugi u Crnoj Gori koji sam pored opštine Plužine zvanično posјetio i koji za Republiku Srbiju ima izuzetan značaj u smislu interesa građana obje zemalje. Nikšić, je sa 2.065 km2, teritorijalno najveća opština u Crnoj Gori i u bivšoj Jugoslaviji i koji je sa 72.443 stanovnika drugi po veličini u Crnoj Gori. Drugi ,a ne manje važan razlog je taj što potičem iz ovog grada što je temelj kulture  Crne Gore. Gotovo da nema oblasti  gdje Nikščani nisu dali svoj  značajan doprinos i velika imena bez obzira da li se radi o  kulturi  ili društveno-političkom životu.”
Na sastanku je bilo riječi  o ekonomsko-privrednoj saradnji, kao preduslov kulturne saradnje  i aktuelne situacije na tržištu rada . Takođe je bilo  riječi o situaciji izazvanoj korona virusom, kao i uspjehu naših zemalja u borbi protiv ove bolesti. Naglašeno je da je ovo bio dobar trenutak da se izvuku pouke i trasiraju smjernice za dalje funkcionisanje. Takođe   istaknuta je i potreba saradnje u procesu evropskih integracija.
Ambasador Božović je naglasio da  poseban značaj u ostvarivanju pojedinih ciljeva treba da bude saradnja sa gradovima pobratimima Opštine Nikšić: Vrbas, Valjevo i Arilje. Izrazio je spremnost za organizovanje donatorske večeri Nikšićana koji žive u Beogradu, a prikupljena sredstva bila bi upotrijebljena za realizaciju projekta oko kojeg bi se usaglasili.
Predsjednik Grbović, istakao je da je u interesu obje države prevazilaženje svih eventualnih neslaganja, kao i neosporno pravo i Srbije i Crne Gore da samostalno donose odluke u interesu države i građana.
Takođe, inicirana je saradnja „Nikšićkog pozorišta“ i „Narodnog pozorišta“ iz Beograda, kao i doniranje određenog iznosa stredstava Javnoj ustanovi „Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe za invaliditetom“.
Ranko Jovović je istakao da veliki broj turista iz Srbije u toku sezone posjeti Crnu Goru i da će nakon otvaranja granica tako biti i ove sezone.
Na kraju sastanka je zaključeno da je u interesu obje države nastavak prijateljskih odnosa i dobre saradnje u svim oblastima društvenog i privrednog života.”