Printer Friendly Version Саопштење @ 11 May 2020 03:35 PM

Њ.Е изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Црној Гори др  Владимир Божовић данас је први пут  званично  радно посетио  Општину   Будвa
У  наставку можете видети   Саопштење за јавност Општине   Будва:

                                                                           Саопштење:


,,Њ.Е изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори Владимир Божовић са својим сарадницима званично је по први пут боравио у радној посјети Општини Будва на позив предсједника општине Марка Царевића.
Током састанка посебан нагласак је стављен на позив Општине Будва упућен Влади Србије и Влади Црне Горе, да се либерализује долазак српских држављана у току предстојеће љетне туристичке сезоне , као и држављана који обављају сезонске послове, а све у циљу што бољег остваривања туристичке сезоне. Посебно је истакнуто да су туристи из Србије увијек добродошли на црногорском приморју, а нарочито у Општини Будва и радујемо се њиховом доласку који је посебно важан у овом тренутку након завршетка едипемије новог вируса. Иницирано је и покретање рјешавања проблема одласка студената из Црне Горе у Србију због полагања пријемних и завршних испита на факултетима.

 


Оцијењено је да је у наредном периоду неопходно унаприједити културну сарадњу између Србије и Црне Горе. Република Србија је исказала спремност да партиципира у заједничком пројекту са Општином Будва као што је изградња Културног центра или откупа и обнове зграде Југословенског речног бродарства, а у циљу стварања бољих услова за развој културних садржаја и заштите постојећег простора који има свој историјски и културолошки значај, посебно из разлога што је ово здање као некадашњу болницу,  подигнула краљица Марија од свог личног новца за лијечење солунских ратника и рањеника, којих је из Општине Будва било преко 1.000 добровољаца.  Такође било је ријечи да се уради заједничка реконструкција спомен обиљежја Александру Карађорђевићу подигнутом 1924. године поводом његове званичне посјете који се налази у градском парку у близини Старог града.
Овом приликом упућен је позив предсједнику Републике Србије да званично посјети Црну Гору и том приликом посјети Боку и Грбаљ, што би представљало посебну част и задовољство због свеукупних односа српског народа који живи на овим просторима. 
Амбасадор Републике Србије имао је одвојени састанак са предсједником скупштине Општине Будва Крстом Радовићем на којем су разговарали о либерализацији доласка туриста из Србије у Будву, као и о другим модалитетима сарадње.
Састанку су поред амбасадора и предсједника Општине присуствовали конзул жеран у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, конзул Весна Радојевић И технички секретар Наташа Тодоровић, док су испред Општине Будва били присутни менаџер Општине Будва Мило Божовић, шеф кабинета Никола Јовановић и савјетник предсједника Општине Ђорђије Вујовић."