Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ @ 13 May 2020 03:57 PM

Њ.Е.  изванредни и опуномоћени амбассадор  Србије у  Црној Гори др Владимир Божовић данас се састао у  сједишту Демократске Црне Горе  са председником  Демократа  господином Алексoм Бечићем.

   У наставку можете видети саопштење  Демократске    Црне Горе:

  

Саопштење:


                                                         
,,Данас су се у сједишту Демократске Црне Горе састали предсједник Демократа Алекса Бечић и амбасадор Републике Србије, Њ.Е. др Владимир Божовић.

Предсједник Демократске Црне Горе пожелио је срдачну добродошлицу амбасадору Божовићу истичући да узајамне државне, породичне и братске везе не може нико нарушити, јер су оне увијек биле изнад ускопартијских и личних интереса. Бечић је казао да само провидна и примитивна политика свађа и дијели. Упознао је уваженог госта да су Демократе настале из потребе промјене односа на црногорској политичкој сцени, потребе помирења, јачања међунационалне и међувјерске толеранције, враћања повјерења у политику и политичаре и измјештање фокуса са примитивне свађалачке политике на оно што су стварни проблеми и рјешења. 

Додао је да су Демократе показале да побједе у Будви, Котору, Херцег Новом, Беранама и Тузима за Црну Гору нису опасност, већ морална и финансијска ренесанса. „У тим општинама смо показали да можемо сарађивати са свима осим са ДПС-ом. Са једне стране са српским националним партијама, са друге стране са црногорским националним партијама, као и са политичким субјектима грађанске орјентације“ – нагласио је Бечић. Предсједник Демократа је саопштио да су Демократе партија која под истим кровом има људе свих вјера и нација. „Направили смо спој младости и искуства гђе младост предводи, а искуство савјетује. Не зависимо од било којих неформалнијх и формалних центара моћи. Аутентичан смо и не типичан субјект на политичкој сцени Црне Горе и предводници смјене генерација. На плану спољне политике залажемо се за чвртсу интеграцију са ЕУ истичући да је Црна Гора независна и међународно призната те да је политика будућности политика у коју вјерујем и за коју се чврсто залажем.

Предсједник Демократа је истакао да је скандалозна, неприродна, непримјерена и искључиво политички мотивисана активност Управе полиције која је резултирала хапшењем епископа Јоаникија, свештенства и монаштва истичићи да је НКТ класично партијско тијело ДПС-а формирано за обрачун са политичким неистомишљеницима и активирано за потребе дизања рејтинга ДПС-а и вођења изборне кампање овог политичког субјекта. „Када се хапсе опозиционари, посланици и функционери, прогоне црквени великодостојници, хапси и задржава епископ, свештенство и монаштво, онда је апсурдна симулација демократије у Скупштини Црне Горе и учешће у институцијама система које су на жалост под директном контролом једног човјека и једне партије“ – истакао је предсједник Бечић.

Њ. Е. изванредни опуномоћени амбасадор Републике Србије, др Владимир Божовић, срдачно се захвалио на топлој добродошлици предсједнику Демократа, након чега се кратко осврнуо на приоритете дипломатске службе Републике Србије у Црној Гори и навео да као амбасадор има дужност да унапређује сарадњу између двије државе упркос свим изазовима са којима се данас суочавамо. Амбасадор је навео да је прије свега ријеч о унапређењу односа између Србије и Црне Горе на плану економске, привредне, научне, технолошке и културне сарадње, а нарочито сарадње на плану интеграција обје државе у Европску унију.

Саговорници су се сложили да треба радити на превазилажењу проблема који имају студенти из Црне Горе у Републици Србији, и казао да се активно ради на превазилажењу постојећих препрека.
Слиједећи заједничко саопштење предсједника Републике Србије и његове светости патријарха Иринеја, изражавам дубоко жаљење поводом хапшења епископа Јоаникија, и увјерење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем року“, истакао је амбасадор Божовић и изразио наду да ће се последњи догађаји ријешавати мирним и ненасилним методама."