Printer Friendly Version Саопштење @ 14 October 2020 06:17 PM

Њ.Е изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори  др Владимир Божовић данас је први пут званично посетио Општину Херцег Нови.У  наставку можете видети   саопштење Општине Херцег Нови

Саопштење:


,,Амбасадор Републике Србије у Црној Гори Владимир Божовић боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, гђе је са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о бројним темама које традиционално повезују наш град и Србију.
Данашња посјета Херцег Новом почела је обиласком Музеја Мирко Комненовић. Према ријечима Амбасадора, управо је Комненовић најбоља повезница за данашње односе и будуће генерације, узимајући у обзир да се ради о великом српском патриоти и националном раднику.
-Исказали смо спремност Републике Србије да кроз културну сарадњу помогнемо обједињавању комплекса градских музеја и установа културе са Кућом Ива Андрића, и да то буде посебно уврштено у понуду српских туроператора и агенција, које ће томе свакако дати значајан допринос, казао је Божовић.
Он је напоменуо да се током састанка разговарало и о економској и привредној сарадњи, као и начинима како Република Србија може помоћи око коришћења пута Херцег Нови-Требиње. Амбасадор Божовић је овом приликом подсјетио да Србија планира изградњу аеродрома у близини Требиња, што ће значити велику помоћ и подршку туристичкој привреди нашег града.
Једна од тема тицала се и потенцијалне изградње културно-привредног центра у Бијелој, гђе би заједнички направили Центар за промоцију културне, туристичке и економске сарадње.
-Упознати смо и са Мапом инвестиција Општине Херцег Нови. Планирамо да заједно са српским инвеститорима и привредницима који овђе долазе размотромо све могућности сарадње и могућег инвестирања, а осврнули смо се и на тему Херцег Новог као бренда који је веома познат у Републици Србији и свуда гђе Срби живе, те могућностима да тај бренд додатно приближимо и економски унаприједимо, казао је Божовић након састанка.
Амбасадор и сарадници упознати су и са искуствима рада локалне самоуправе и лоше сарадње са централним властима у Подгорици.
-Надамо се да ће са новом Владом Црне Горе тај однос бити промијењен и да ћемо заједнички радити, као Србија и Црна Гора, да Херцег Нови врати стари сјај који је уживао не само овђе, већ и у цијелој Југославији. Херцег Нови је драгуљ туризма и то му мјесто припада, поручио је Божовић.
Након састанка са предсједником Катићем, амбасадор Божовић и сарадници одржали су састанак са привредницима Херцег Новог, како би чули конкретне идеје, планове и иницијативе, те начине како Република Србија може помоћи у њиховој реализацији.
-Ово посјета је почетак једне свеобухватне сарадње која ће у времену пред нама бити врло конкретизована и прецизирана, закључио је Божовић.
Према ријечима предсједника Катића, Херцег Нови има бројне партнере и градове пријатеље из Србије, што је и била једна од тема састанка.
-Србија је држава која гравитира ка Херцег Новом, не само сада, већ и далеко раније, тако да је та сарадња градова Србије и институција са Херцег Новим у претходном периоду била веома значајна, посебно из угла културне сарадње и објеката културе у нашем граду, рекао је Катић и подсјетио да су у претходном периоду потписани споразуми о сарадњи са Музејом града Београда и Андрићевом задужбином. Како је казао, када Кућа Ива Андрића буде отворена у пуном капацитету, можемо очекивати сталну поставку Нобелове награде са медаљом, а по линији већ остварене и поменуте сарадње.
Катић је напоменуо да ће у наредном периоду бити организован састанак са великим бројем српских привредника који живе у Херцег Новом, односно који овђе имају некретнине и непокретности, а гђе ће им бити презентовани потенцијали града и Мапа инвестиција.
-Могу рећи да је састанак био доста плодотворан и ово је наставак једне добре приче о сарадњи Србије и Црне Горе, Херцег Новог и градова у Србији, закључио је Катић."