Printer Friendly Version Њ.Е изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић сусрео се данас са Надбискупом Барским, примасом Српским и апостолски управитељем Которске бискупије Рок Ђонлешајем. @ 16 November 2020 03:11 PM

 

Њ.Е изванредни  и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић сусрео се данас са Надбискупом Барским, примасом Српским и апостолски управитељем Которске бискупије Рок Ђонлешајем.


Данашњи сусрет, на међународни Дан толеранције, био је прилика да обострано потврде и пошаљу јавну поруку да је толеранција прихватање различитости и, једноставно, свест о томе да свако људско биће заслужује поштовање.
Надбискуп је рекао: “ да је Црној Гори потребна љубав,вера и повјерење  цитирајући св.Ивана Јеванђелисту да је Бог љубав .Морамо ту љубав љубити“. Навео је да Надбискупија као најстарија институција у Црној Гори и да има одговорност за добре односе међу људима и народима и заједнички суживот, не искључујући дијалог са другим верским заједницама.

 

Током сусрета, амбасадор је истакао да две хришћанске заједнице у Црној Гори одликује подударност ставова по многим значајним питањима, а посебно по питањима заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. Изразио је захвалност  Надбискупу Барском на поруци коју је послао током одржавања литија да је света дужност свих нас " да сачувамо мир и слогу, да сијемо и сведочимо љубав Божју", као и да ''литије у организацији Српске православне цркве у Црној Гори не види као удар на државу''. Такође,  амбасадор  се посебно  захвалио Надбискупу Барском што је упркос великом личном ризику присуствовао испраћају Блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија,  и  још једном показао јединство и заједништво хришћана у Црној Гори у овим изазовним и тешким временима.


Надбискуп је на крају сусрета истакао да Надбискупија и цела Католичка црква су отворени за сарадњу са амбасадором, Амбасадом Републике Србије на чему се амбасадор срдачно захвалио.

Подгорица 16.11.2020 године.