Printer Friendly Version ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ 17. ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ @ 2 November 2023 11:13 AM

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима . Обавештење се може преузети на линку:

https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzavne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/

Држављани Р. Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатског представништва пет дана предана закључивања Јединственог бирачког списка (ЈБС), односно до поноћи 25. новембра 2023. године. Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају кроз систем, па скрећемо пажњу да је неопходно да се захтев поднесе благовремено, односно што раније. Формулар за подношење захтева можете преузети овде: Држављани Р, Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронски да провере да ли су уписани у ЈБС преко сајта МДУЛС, односно следећег линка: овде:

Држављани Р, Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронски да провере да ли су уписани у ЈБС преко сајта МДУЛС, односно следећег линка:

https:// upit.birackispisak.gov.rs/

Лице које је држављанин Р. Србије и има пребивалиште у Р. Србији а није уписано у ЈБС, неопходно је да поднесе и захтев за упис у ЈБС, како би исти био обрађен у оквиру система ЈБС. Пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се обрађује и захтев за гласање у иностранству. Формулар за подношење захтева можете преузети овде.

Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко потрала еУправе уколико лисе има налог на порталу еУправе и истом приступа квалификованим електронским сетрификатом или путем мобилне апликације ConsentID.

Уз захтев за гласање у иностранству прилаже се копија важеће личне карте или пасоша. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је да подносилац захтева приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује. То је од значаја због увида у адресу пребивалишта лица које подноси захтев.

За све додатне информације можете се обратити телефоном Амбасади Републике Србије у Подгорици на телефоне +382 20 667-305 или +382 20 667-565